3 roky v tahu...

Tři roky utekly rychleji, než bych čekal. V září 2015 jsme s Luďkem Kantorem opustili vody "jistoty" korporátu a rozhodli se podnikat. Začátky byly skvělé - jako bychom se utrhli ze řetězu...

3 roky v tahu...3 roky v tahu...


"Můžeš najednou svou práci dělat způsobem, který ti sedí. Kdy ti to vyhovuje. Spolupracovat s klienty, kde ti to dává smysl. Zkoušet nové věci a vidět okamžitě jejich vliv na výsledek.

Ale neseš za to plnou zodpovědnost... No neber to..."


Vlítli jsme do toho plni elánu a nadšení. iRecruit - na tom názvu jsme se hned shodli. Písmeno "i" v názvu v našich tehdejších představách symbolizovalo mnohé. Prvotní a hlavní význam byl ten, že za značkou stojí každý z nás. Že úspěchy i chyby jdou přímo za námi.


Druhým významem byla inovace. Změna způsobu práce, pomáhání firmám s rozvojem jejich přístupu k vyhledání specialistů a manažerů. Chtěli jsme posouvat jejich pohled, rozbíjet zaběhlé procesy. A v tom byla zpočátku lehká naivita :-)


Zajeté koleje...

Zpočátku jsme pokračovali tempem a stylem, na který jsme byli zvyklí. Na kvalitu servisu jsme dbali i dřív. Chtěli jsme posunout laťku ještě výše. Věřím, že se nám to povedlo už zpočátku, nicméně na další věci nebyl prostor - bylo potřeba nastartovat finanční příjmy. V té době jsem to vnímal jako slabost, že jsme se hned nevrhli více do jiných služeb. S odstupem vím, že to bylo dobře. Propojování firem a kandidátů je pro nás "core business", proto bylo nastartování téhle oblasti klíčové. V té jsme se měli profilovat oproti konkurenci. A myslím, že se nám to regionálně velmi dobře podařilo.


Klíčové projekty

Obrovský rozdíl oproti působení ve velké firmě je ten, že si (rozhodně z počátku) děláte vše sami. Tak vznikl původní web iRecruit ve wordpressu, produktové listy (které jsme vlastně nikdy nepoužili :-)) a další. Postupně jsme některé klíčové podpůrné věci předali odborníkům a věnovali se pro náš byznys důležitým projektům. Co se nám povedlo a na co jsem fakt hrdý?


  • web pro kandidáty ZařaďRychlost.cz, který lidem lépe představuje, kdo jsme a jaký máme přístup - na tom jsme se fakt vyřádili a loni získali i ocenění od Recruitment Academy za nejlepší kariérní web firem do 50 lidí
  • implementace systému pro správu a komunikaci s kandidáty. Když zkrátka máte nástroj, který mnoho věcí automatizuje a ulehčí, zbude vám více prostoru pro kvalitní servis. Máte přehled, co se na konkrétních zakázkách děje.
  • "resfresh" webu iRecruit.cz
  • začlenění workshopů LinkedIN do portfolia služeb - v regionu už proběhlo mnoho denních workshopů, kde se zaměřujeme hlavně na praktickou stránku věci. Zpětnou vazbu máme dobrou a většina firem už jednotlivé kroky zavedla do své každodenní praxe.
  • nastartování dalších služeb - z toho mám obrovskou radost. To je totiž věc, kdy se dostáváme k jádru a řešíme klientům jejich reálný problém, respektive jeho příčinu.


Consulting

Jak jsem psal výše, klasický consulting jsme nerozvíjeli hned z počátku. Postupem času se však u některých klientů objevily situace, kdy klasický recruitment nestačil. Klient měl potřebu naší větší přítomnosti ve firmě. Chtěl, abychom pohovory vedli a on měl prostor vnímat kandidáta a nesoustředit se na položení další "správné" otázky. Nebo se díky takové spolupráci dostal ke zdrojům kandidátů, o kterých dříve nevěděl.


Dalšími případy pak mohou být workshopy, kdy pomocí her a úkolů zjistíme od stávajících zaměstnanců informace, které se pak dají velmi dobře využít při náboru dalších skvělých lidí. Nebo případ, kdy ve firmě dochází k předávání odpovědností od personalistky odcházející příští rok do důchodu. Naší odpovědností je novou kolegyni zaučit do moderních věcí, které ve firmě dříve nepoužívali. Zde jde o klasický mentoring, kdy postupujeme krok za krokem přímo na pracovišti a upravujeme dle konkrétních potřeb firmy.


Nejsme ti největší specialisté na "employer branding" a podobné oblasti. Nicméně se roky pohybujeme v náboru a víme, co je pro kandidáty důležité. A je vždy na našem svědomí si zodpovědně říct, zda dokážeme klientovi být reálným přínosem.


"Tři roky jsou v tahu... Ale pěkném..."


Těším se na další roky. S Luďkem chystáme další věci, kde se budeme realizovat a zase trochu formovat lokální trh. A dále budeme pro kandidáty tipovat ty nejzajímavější firmy z Plzeňského kraje. Protože tenhle přístup nás baví a dává smysl.


A jaké byly vaše začátky podnikání?

Autor Ondřej Hajský

Autor: Ondřej Hajský

Ondřeje nejvíce nadchne to, když se vzájemně potkají představy kandidáta i zaměstnavatele. Na recruitmentu ho baví, že se může dostat u firem "pod pokličku". Pozná pak, komu dané prostředí nejvíce sedne. A mít možnost vidět, jak se některé produkty na Plzeňsku vyvíjí a vyrábějí? Co všechno za tím stojí? Prostě pecka!


Komentáře



Chcete být v obraze?

Buďte první, kdo se dozví o tom, co se na Plzeňsku děje.


Souhlasím s podmínkami použití

Nemáme rádi spamy. Uděláme vše proto,
aby náš obsah byl pro vás zajímavý.